Publiekssamenvatting ZonMw COVID-19 subsidie

Welkom op de website van Zorg Beter;

Een inventarisatie van de medische hulpverlening aan Dove en slechthorende patiënten!ZonMw COVID-19 subsidie
In samenwerking met Floris Roelfsen (post-doc taal- en computertechnologie van de UvA), Wattelt! en Dovenschap.


Publiekssamenvatting:

Communicatie tussen zorgmedewerkers en dove patiënten in tijden van COVID-19

Communicatie tussen zorgmedewerkers en dove patiënten is extra moeizaam in tijden van COVID-19. Tolken mogen vaak niet mee en het zorgpersoneel draagt mondkapjes waardoor liplezen niet kan. Dit maakt goede diagnostiek, behandeling, uitleg en het verkrijgen van informed consent vrijwel onmogelijk.


Binnen het project zal (A) onderzoek gedaan worden naar de communicatiebehoeften van dove patiënten tijdens de pandemie en (B) software worden ontwikkeld die de meest voorkomende vragen en mededelingen in de COVID-19 gerelateerde zorg vertaalt naar de Nederlands gebarentaal (NGT).


De vertalingen zullen op twee manieren getoond worden aan de patiënt: (i) d.m.v. video’s waarop een doof persoon de vertalingen gebaart en (ii) d.m.v. een avatar. We verwachten dat de video’s beter te volgen zullen zijn, maar de avatar biedt meer flexibiliteit en zal in de toekomst ook bruikbaar zijn voor andere toepassingen; bijvoorbeeld om mededelingen op treinstations en vliegvelden te vertalen naar gebarentaal.Looptijd: 1 juli t/m 1 november 2020
Meer informatie: https://www.zonmw.nl/nl/over-zonmw/coronavirus/programmas/programma-detail/covid-19-programma/ of mail naar zorgbeter@gmail.com.

Facebook

LinkedIn

Twitter

Share


                 Zorgbeter; Een inventarisatie van de medische hulpverlening aan dove en slechthorende patienten, webmaster A.S. Smeijers ©2019